Diagnostiek maagkanker

Indien er sprake is van één van de eerder genoemde klachten, kan besloten worden een kijkonderzoek (gastroscopie) van de maag te verrichten. Met behulp van een flexibele slang (endoscoop) wordt in de slokdarm en maag gezocht naar oneffenheden van het slijmvlies, waar hapjes weef (biopten) van worden afgenomen. Als deze biopten onder de microscoop kwaadaardige cellen laat zien, volgen aanvullende onderzoeken om het stadium van maagkanker vast te stellen.

Laboratoriumonderzoek

Er wordt bloed geprikt als voorbereiding op de verschillende onderzoeken en om de algehele gezondheidstoestand in kaart te brengen.

FDG-PET/CT-scan

Bij een bewezen tumor in de maag wordt een Computer Tomografie (CT) scan met contrastvloeistof gemaakt. Dit geeft een gedetailleerd beeld van het lichaam. In de meeste gevallen wordt er ook een FDG-PET (Positron-Emissie-Tomografie)/CT-scan gemaakt. Ongeveer een uur voorafgaand deze scan wordt een kleine hoeveelheid radioactief suiker (FDG) via het infuus toegediend, wat zich vervolgens kan binden aan de weefsels in het lichaam. Met de scan wordt het suikerverbruik in het lichaam zichtbaar gemaakt. Een kankergezwel in de maag en eventuele uitzaaiingen, die veel suiker verbranden, kunnen daarmee worden opgespoord. De kleine hoeveelheid radioactieve vloeistof is overigens niet schadelijk en plast u gewoon weer uit.

Maagkanker diagnostiek FDG pet CT scan
Maagkanker diagnostiek endoscopische echografie

Een endoscopische echografie (endo-echo)

Dit onderzoek is een combinatie van een endoscopie en gelijktijdige kijkonderzoek met geluidsgolven (endo-echoscopie). Bij een endoscopische echografie wordt een flexibele slang via de mond door de slokdarm en maag tot in de dunne darm ingebracht. Aan het uiteinde van de slang zit behalve een camera (zoals bij een gastroscopie) ook een echoapparaatje ingebouwd, welke geluidsgolven uitzendt. Dit maakt het mogelijk om de maag en de omgeving van de maag in beeld te brengen en om vast te stellen hoe ver de tumor door de maagwand is gegroeid. Tevens kan de arts een biopt afnemen van weefsel in de maag. Dit weefsel wordt vervolgens opgestuurd voor microscopisch onderzoek.

Een kijkoperatie (laparoscopie)

Vaak wordt voorafgaand aan de behandeling een kijkoperatie verricht om te controleren of er geen uitzaaiingen zichtbaar zijn op het buikvlies. Dit geeft de arts belangrijke informatie over het stadium van maagkanker. Deze operatie vindt plaats onder algehele narcose. Als er geen uitzaaiingen op het buikvlies zichtbaar zijn, wordt er soms tijdens de operatie direct een Port-A-Cath (PAC) geplaatst. Dit is een klein kastje van metaal wat onder de huid in het vetweefsel van de borstkas komt te liggen. Aan dit kastje zit een slangetje (katheter) welke in een bloedvat komt te liggen. Via het kastje kan de arts of verpleegkundige later vloeistoffen, medicijnen of chemotherapie in de bloedbaan brengen. Op deze manier hoeft er niet steeds opnieuw in een bloedvat geprikt te worden.

Op basis van al deze uitslagen wordt het stadium van maagkanker vastgesteld. Vervolgens vindt er een overleg met het gehele medisch-specialistisch behandelteam plaats waarbij alle zorgverleners die betrokken zijn bij de behandeling aanwezig zijn. Tijdens dit overleg wordt nagedacht over het meest geschikte behandelplan voor elke patiënt. Op de polikliniek bij één van de maagchirurgen of maag-darm-leverartsen wordt het stadium van de ziekte besproken en het behandelplan voorgelegd. Vervolgens wordt er in samenspraak met de patiënt met een behandeltraject gestart.

Maagkanker diagnostiek endoscopische echografie