Klachten maagkanker

De eerste klachten die patiënten vaak ervaren zijn dat het eten blijft steken, niet goed zakt of omhoog gedrukt wordt, soms met hikken, boeren, pijn en een vol gevoel. Andere veelvoorkomende klachten zijn: bloedarmoede, bloed overgeven, verminderde eetlust of vermoeidheid. Doordat de maag een groot orgaan is waarin veel voedsel past, kan de tumor enorm groeien voordat dit klachten geeft.

Oorzaak en risicofactoren

Het is niet duidelijk wat de exacte oorzaak is van maagkanker. Er zijn wel factoren die het risico op maagkanker vergroten, dit zijn:

  • Overmatig alcoholgebruik
  • Roken
  • Het veelvuldig eten van gerookt en gezouten voedsel
  • Een chronische ontsteking met bijvoorbeeld de bacterie Helicobacter Pylori (deze bacteriële ontsteking komt steeds minder vaak voor in de Westerse wereld)
  • Een eerdere operatie waarbij een gedeelte van de maag is verwijderd
  • Te weinig productie van zure maagsappen
  • Erfelijke aanleg (3-5%)
.